Glutenvrij
Tegenwoordig hoort met veel over glutenintolerantie (=het niet verdragen van gluten) en van coeliakie (een erfelijk bepaalde ziekte waarbij bij het eten van gluten allerhande, soms ernstige, klachten ontstaan.)
Er komen dan ook steeds meer glutenvrije producten op de markt.
Maar wat zijn gluten nu eigenlijk?
Gluten zitten in granen, maar vooral in tarwe. Deze graan-eiwitten maken dat het brood goed kan rijzen en maakt het brood luchtig. Nu noemt men allerlei gewassen “granen” maar officieel valt een deel van deze “granen” onder de “grasachtigen”. In deze laatste zitten geen gluten.
Granen met veel gluten: tarwe
Granen met weinig gluten: rogge, gerst, spelt, kamut.
Granen (grassen) zonder gluten: rijst, mais, haver, boekweit, teff, quinoa, amarant
“Heeft u de aandoening coeliakie dan is het raadzaam om alleen de producten te eten met het ‘gegarandeerd glutenvrij’-teken.”
Heeft u vragen?
Stuur ons een bericht,
wij helpen u graag verder.
Weversstraat 7
8223 AB Lelystad
Ma t/m Do - 9:00 tot 18:00
Vr - 9:00 tot 20:30
Za - 9:00 tot 17:00
Zo - Gesloten